Kopfstein: Még mindig nem tudom elhinni

Petr Kopfstein a Csibában szerzett elképesztő második helyről mesél

Kopfstein és Muroja

A Red Bull Air Race bennfentes köreiben már egy ideje szárnyra kapott a jóslat, hogy Petr Kopfstein hamarosan dobogóra fog állni. A pillanat egészen Csibáig várattatott magára, de a felkelő nap országában bekövetkezett, amiről olyan sokan beszéltek: a cseh pilóta nagyszerű versenyt követően a dobogó második fokára állhatott, hátránya pedig csupán 0,558 másodperc volt a verseny győztese, Josihide Murojához képest.

Kopfstein repülési stílusát, a háromszoros világbajnok Paul Bonhomme a simaság és a pontosság jelzőivel illette, a cseh pilóta pedig igyekezett megfelelni a brit által megelőlegezett dicséretnek. Petr Kopfstein a 14. fordulóban már összemérte erejét a későbbi győztessel, ideje pedig – jól kapaszkodjunk meg – 0,007 másodperccel volt több, ami az egész versenyen a legkisebb különbség volt.

Kopfstein a legjobb nyolc között Kirby Chambliss ellen harcolt, ahol az amerikai hibája miatt a cseh pilótának „csak" tisztán végig kellett mennie a légtéren és a legjobb négy közé juthatott. Sikerült, a FINAL 4-ban pedig egy igencsak veretes trió ellen kellett felvennie a versenyt. A hazai szurkolók kedvence, Muroja repült elsőként, akit a cseh követett, de a japán gyorsabb volt, így szinte mindenki biztosra vette, hogy a soron következő két klasszis, a címvédő Matthias Dolderer és a tapasztalt Martin Sonka is jobb időt repül Kopsteinnél. Nem így történt, ami azt jelentette, hogy a cseh pilóta élete első Red Bull Air Race dobogóját szerezte. „Csodálatos érzés, még mindig nehezen tudom elhinni. Nagyon keményen dolgoztam, hogy idáig eljuthassak, úgyhogy rendkívül örülök" – mondta el Kopfstein.

Nagyon nagy siker ez a csapatom számára. Szerettünk volna idén előrelépni, de soha nem gondoltam volna, hogy lesz ekkora szerencsém és a dobogó második fokára állhatok. Utoljára a Challenger osztályban történt ilyen velem, akkor nyerni tudtam" – tette hozzá.

A japán pálya a Red Bull Air Race többi pilótáinak többségét komoly kihívás elé állította, de Kopfstein jól végezte el a házi feladatot: „Ez kimondottan egy technikai pálya volt. Rengeteg vonal közül lehetett választani, amelyek közül én sem tudtam, hogy melyik lesz a leggyorsabb. Sokat gyakoroltunk a szimulátorral a szél miatti különbség teljesen átírta a taktikánkat" – fejtette ki a cseh pilóta.

Kopfstein annyira izgatott volt a dobogón, hogy nem tudta, második helyével mennyit lépett előre az idei rangsorban. „Nem tudtam, hogy a negyedik helyre jöttem fel a megszerzett második helyért járó pontokkal. Nagyon boldog vagyok, hogy így állok a bajnokságban" – mondta el Kopfstein, akit a világbajnoki cím esélyeiről kérdezve a következőt válaszolta: „A világbajnoki versenyfutás? Nem biztos, hogy megelégszünk azzal a helyezéssel, ami most van" – zárta a cseh pilóta.