Martin Sonka

Információk a pilótáról

A pilóta adatlapja

Race team

Martin Šonka, a Cseh Légierő kitüntetett pilótája évtizednyi műrepülési tapasztalattal rendelkezik. Halk szavú, de határozott ember, aki széles körben csodálatot vívott ki magának a 2010 évi bemutatkozó évadja során tanúsított töretlen fejlődésével, ahogy türelmesen és hibátlanul repült át a légi kapuk között, és inkább a repülésének a tökéletesítésére ügyelt ahelyett, hogy azonnal jó eredményt akart volna elérni.

Türelme, amivel kivívta a nézők bámulatát, meg is hozta gyümölcsét: látványos javulást mutatott az évad során, ami a New Yorkban és a németországi Lausitzban nyújtott lenyűgöző teljesítményében érte el a tetőpontját, ahol mindkét futamon masszív 11. helyezést ért el. Šonka vadászpilóta és a Cseh Légierő nagy tekintélynek örvendő bemutató csapatának a tagja, ahol L-159 Alca gépen repül. Emellett JAS-39 szuperszonikus sugárhajtású vadászgépen is repül a Čáslavi Légierő Bázison állomásozó 211. Taktikai Osztag kötelékében.

„Nagyon nagy dolog számomra, hogy részt vehettem a Red Bull Air Race-en, és örömmel láttam, hogy egyre jobban repülök" – mondja. „Az első versenyem igazán különleges élmény volt. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy tényleg ott vagyok, de aztán, ahogy megálltam a hangárom előtt Abu-Dzabiban, és megláttam rajta a nevemet, azt mondtam magamban: ejha, ennek a fele sem tréfa! Ami leginkább megragad, az az egész életstílus. Az ember mindenét beleadja a versenybe, amije csak van. A repülés döbbenetes élmény a pilóta szemszögéből. Lenyűgöző. Alacsonyan repülsz, nagyon gyorsan, és ez egyszerűen hihetetlen."

Šonka, aki fiatalkorában emellett 12 évig tornász is volt, 2005 óta tagja a cseh műrepülő csapatnak, és 2006 óta repül az Unlimited kategóriában. Négyszer nyerte el a bajnoki címet ebben a kategóriában, 2011-ben pedig ezüstérmet szerzett a szabadstílusú műrepülés világbajnokságon.

2010-ben, 31 évesen csatlakozott a Red Bull Air Race-hez; a kanadai Pete McLeod után ő a sportág történetének második legfiatalabb pilótája.