Matt Hall

Információk a pilótáról

A pilóta adatlapja

Race team

Matt Hall már első évada során új normát állított fel a Red Bull Air Race sorozat történetében, amikor összesített eredménye alapján 2009-ben harmadik helyen végzett; az első „újonc" volt, aki meglepő harmadik helyezésével dobogóra léphetett Portóban. A remek kezdést követően az ausztrál bajnok – korábban az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) vadászpilótája – 2010-ben kétszer is dobogóra állhatott, amelyek közül az egyik sikerét hazai pályán érte el: hatalmas tömeg előtt erős második helyen végzett az évad záró futamán Perthben.

„A Red Bull Air Race látványos, izgalmas és profi sport" – vallja Hall. „Számomra igazán az emberek ösztönzése és a fejlődés a legfontosabb. Ez volt életem legjobb repülése. Emellett igazán élvezem a lehetőséget, hogy ösztönző hatást tehetek az emberekre a Red Bull Air Race-t övező világszintű figyelemnek köszönhetően, hogy adhatok valamit nekik, és amikor találkoznak velem, látják, hogy én is csak egy átlagos tag vagyok."

A sportághoz való egész hozzáállását ugyanaz a katonai pontosság jellemzi, aminek köszönheti, hogy hosszú pályafutása során a RAAF nagy tekintélyű repülő alezredese lett. Csodálják kommunikációs készségéért, azért, hogy nyomás alatt is összeszedett marad, valamint vezetői képességéért, nyílt és barátságos stílusának köszönhetően pedig rendkívül népszerű pilótatársai körében. Bravúros módon visszahozta a gépét a levegőbe, amikor a 2010-es windsori versenyen a kerekei vizet értek.

Hall, aki 1997-ben elnyerte a tekintélyes „Év Vadászpilótája" címet Ausztráliában, harmadik generációs pilóta: a nagyapja repült a második világháborúban. A RAAF kötelékében több mint 1500 órát repült F/A–18 Hornet pilótaként, majd légiharc oktatóként dolgozott. Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) csereprogramja keretében három évet töltött az Egyesült Államokban, ahol több mint 500 órát repült F-15E Strike Eagle gépen; bevetésen is részt vett a második öbölháborúban, amiért kitüntetést kapott az Egyesült Államoktól és Ausztráliától is.