Michael Goulian

Információk a pilótáról

A pilóta adatlapja

Race team

Határozott, rámenős, erőteljes repülési stílusának köszönhetően az amerikai Michael Goulian a rajongók kedvence világszerte. A földön barátságos és közvetlen ember, aki ékes szavakkal magyarázza a sportág és a repülés szépségeit a kíváncsiskodóknak, az égben azonban ádáz ellenfél, aki minden orsót, dugóhúzót és bukfencet halálos pontossággal hajt végre.

A levegőben nyújtott teljesítménye – akár a Red Bull Air Race sorozaton, akár a tucatnyi légi parádén, amelyeken évről évre részt vesz – mindig ember és gép tökéletes együttműködéséről tanúskodik. Kérlelhetetlen tökéletességre törekvésével sok pilótatársának, valamint a sportág számtalan rajongójának a csodálatát kiérdemelte.

„Számomra a Red Bull Air Race kihívást jelent: ki tudom-e hozni magamból mindazt, amire képes vagyok" – magyarázza Goulian. „Felmegy a magasba az ember, és igyekszik minden alkalommal egy kicsit jobban repülni, mint a legutóbb. A sportban ez a legizgalmasabb a számomra. Nem is a többieket kell felülmúlnod, hanem saját magadat. Hiányzik már a kihívás, hogy a pilonok között repülhessek, és a világ legjobb pilótáival versenyezhessek, és hiányzik a versenyek bajtársias hangulata, a közönség és a többi pilóta."

Goulian repülős családba született: a családjáé volt az Egyesült Államok északkeleti részének egyik legnagyobb repülőiskolája. Az apja a Szövetségi Légügyi Hivatal vizsgabiztosa volt, és Goulian már serdülőkorában repülőgépeket mosott és hangárokat takarított. Hamarabb tudott repülőt vezetni, mint autót; a tizenhatodik születésnapján repült először önállóan. Egy évvel később a műrepüléssel kezdett el foglalkozni, és hamarosan műrepülő iskolát alapított. Kereskedelmi pilótaként dolgozott, míg a világ egyik legjobb műrepülőjeként hírnévre nem tett szert. 1995-ben országos bajnoki címet szerzett az Unlimited kategóriában.